VELKAVANKEUS, osa 4/4: raha. 5 ohjetta selviytymiseen + 10x rahansäästövinkki

"Usein velkaantumisen taustalla on joku inhimillinen tragedia, kuten sairastuminen, työttömyys, yritystoiminnan kaatuminen tai erilaiset riippuvuudet. Nämä inhimilliset tekijät ovat joko aiheuttaneet velkaantumisen tai sitten nämä tekijät ovat johtaneet tulojen alenemiseen, jolloin asiakas ei ole enää selviytynyt veloistaan, joita on ottanut paremman tulotasonsa aikana" , kertoo talous- ja velkaneuvoja Anna Hänninen.

Vieraana blogissani nyt Anna Hänninen. Hän on talous- ja velkaneuvoja Etelä-Suomen oikeusapu- ja edunvalvontapiirissä, tarkemmin vielä Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimiston Espoon toimipaikassa. Iso kiitos Annalle, joka lähti empimättä mun haastateltavaksi ja oli heti jakamassa mun kanssa apua ja tietoa ihmisille, kun asiaa ehdotin. Kiitos myös Espoon toimipaikalle, että kokevat tämän jutun mahdollistamisen olevan osa ennakoivaa avun tarjoamista, todella hienoa. Sillä sitä tämä on - kerromme Annan kanssa tässä jussa ennakoivia ohjeita, ohjeita miten toimia kun tilanne on päällä, saat tietoa ja apua, vinkkejä eri tilanteisiin. Kiitos myös teille lukijoille, että aihe kiinnostaa teitä ja luette. Upeat koskettavat viestit mulle on myös kertoneet heti, että aihe on myös ajankotainen koronan takia, sekä siitä, että myös muita on, joille mä voin antaa palan toivoa.Seikkalijat velkajärjestelyn jälkeisellä ensimmäisellä kuukauden reissulla Espanjassa marraskuussa 2018, tosin tämä kuva on Iso-Britanniaan kuuluvalta Gibraltarilta. Kuva järkkärillä. Napero varmaan tuossa kuvassa miettii tuleeko apinat nappaamaan sen opaskirjan :)


Nyt puhutaan ihan puhtaasti rahasta.

Tämä kirjoitus päättää neliosaisen sarjan velkahelevelistä selvitytymiseen. Kerron mun rahansäästövinkkejä, ja niitä kuulkaas riittää näiden kokemusten ja nuorena omilleen astumisesta & vanhemmaksi ryhtymisestä sekä yksinhuoltajan arjesta katsottuna, korostaen sitä, että mä olen saanut talouden hyvään tasapainoon jo vuosia vuosia sitten, ennen velkajärjestelyn päättymistäkin. Mä olen halunnut tehdä itse kaiken mitä pystyn, se ei ole ollut helppoa, on pitänyt opetella kantapään kautta ja onhan toi polku kieltämättä aika yksinäinen ollu. Toki mun vanhemmat ovat auttaneet mua, milloin missäkin asiassa, ja heiltä oln myös rahaa lainannut jos olen sitä tarvinnut. Onneksi nykyään talous on täysin omavarainen. Jos nyt neuvoisin 26 vuotiasta Annikaa, lukisin hänelle nämä Annan ohjeet myös! Sanoisin, että älä yritä niin kamalan kovasti. Luota suhun. Luota elämään. Sä osaat.

Kerromme myös Annan kanssa, minkäalista apua voit saada. Älä jää yksin - et ole yksin! Uskalla toivoa ja uskoa elämään. Oli sun tilanne mikä hyvänsä.


Pääset lukemaan sarjan ensimmäisen osan, mun avoimen selviytymistarinan, johon liittyy luopumista, häpeää ja syrjintää tästä.

Toisessa osassa annan vertaistukea tunteisiin ja ratkaisukeskeinen terapeutti kertoo ohjeita siihen, miten sen kaiken ahdistuksen, häpeän ja toivottomuuden keskeltä voi selvitä ja mihin siellä keskellä ollessa voi vaikuttaa , lue juttu tästä.

Kolmas osa kertoo mun tunteista, väsymyksestä kun kaikki kaatui päälle (tää oli muuten mun elämän toinen ja pahin burnout samalla), kuolemanpelosta, toiveikkuudesta ja helpotuksesta. Lue juttu tästä.Pilviinen sää ei haitannut, sillä aurinko on minussa, ja tietenkin myös tytöissäni. Tämän reissun parhautta oli kyllä se, että tää kaikki oli todella takana päin, ja elämä edessä. Ekaa kertaa elämässäni join myös shampanjaa tällä matkalla, yhden lasin! Siis sitä ihan oikeaa. Mä käytän mielummin mun rahat elämyksiin, kuin baareihin tai alkoholiin noin niinku arjessa.

Tää kuva myös mun tyttären järkkärillä kuvattu, tosin linssin takana neiti 8v.ANNA HÄNNINEN, TALOUS- JA VELKANEUVOJA, KERTOO TYÖSTÄÄN:

Toimin talous- ja velkaneuvojana Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimistossa Espoossa ja siirryn Lohjalle 1.6. alkaen. Koulutukseltani olen tradenomi, olen aloittanut ttämän työn 2019. Sitä ennen olen ollut töissä pankissa erilaisissa tehtävissä vuodesta 2003 lähtien ja välillä asunut muutaman vuoden ulkomailla perheeni kanssa.


KENELLE MAKSUTON TALOUS- JA VELKANEUVONTA PALVELU ON?

Palvelu on tarkoitettu yksityishenkilöille sekä pienimuotoista yritystoimintaa harjoittaville ammatin- ja elinkeinonharjoittajille. Meidät tavoittaa puhelimitse, sähköpostitse tai chatin kautta. Talous- ja velkaneuvonta on valtion tarjoama palvelu ja voit asioida missä tahansa velkaneuvonnassa kotipaikastasi riippumatta. (Jutun lopussa linkki missä tarkemmat yhteystiedot.)


MITEN AUTATTE IHMISIÄ?

Autamme asiakasta kokonaistilanteen kartoittamisessa, talouden suunnittelussa ja sovintoratkaisujen laatimisessa. Ennaltaehkäisy on myös osa työtämme.

Ratkaisu voi olla esimerkiksi:

• vapaaehtoinen maksusuunnitelma velkojien kanssa

• kunnan myöntämä sosiaalinen luotto (saatavilla vain osassa kuntia. esim. Espoossa ja Vantaalla max. 10 000e, Helsingissä 15 000e)

• Takuusäätiön takaus (yksin hakiessa max. 34 000e, pariskuntana 45 000e)

• Velkajärjestely käräjäoikeudesta. Jos velkajärjestely myönnetään, velallinen maksaa velkoja omalla maksuvarallaan 3 tai 5 vuotta, jonka jälkeen loput velat saa anteeksi.


MINKÄLAISIA OVAT TALOUS- JA VELKANEUVONNAN ASIAKKAAT?

Meillä on asiakkaita laidasta laitaan ikään, sukupuoleen ja tulotasoon katsomatta. Usein velkaantumisen taustalla on joku inhimillinen tragedia, kuten sairastuminen, työttömyys, yritystoiminnan kaatuminen tai erilaiset riippuvuudet. Nämä inhimilliset tekijät ovat joko aiheuttaneet velkaantumisen tai sitten nämä tekijät ovat johtaneet tulojen alenemiseen, jolloin asiakas ei ole enää selviytynyt veloistaan, joita on ottanut paremman tulotasonsa aikana.

Toisaalta nykyään pikalainojen helppo saatavuus aiheuttaa myös isoja ongelmia. Lainaa otetaan harkitsematta ja kun varat eivät riitä laskujen maksuun, otetaan herkästi velkaa velan päälle. Monilla nuorilla ei myöskään ole riittävää osaamista oman talouden hallintaan siinä vaiheessa, kun he muuttavat omilleen. Pienituloiselle parinkin tonnin velka voi olla ylitsepääsemätön, kun taas paremmin toimeentulevalla voi velkaa olla satoja tuhansia, jopa miljoonia. -Anna Hänninen

TALOUS- JA VELKANEUVOJAN 5 VINKKIÄ

TALOUSTILANTEEN KAATUESSA NISKAAN:


1. Suhteuta kulutus tuloihisi ja säästä yllättävien menojen varalle. Mieti onko haluamasi ostos välttämätön, turha vai tarpeellinen. Osta vain tarpeeseen, älä mielihalusta. Säästää voi esim.

kilpailuttamalla palveluita ja karsimalla ne vain välttämättömiin. Ruokamenoista pystyy säästämään vertailemalla hintoja, valmistamalla mahdollisimman paljon itse ja suunnittelemalla ruokaostot etukäteen. Mieti myös voitko ostamisen sijaan esim. vuokrata, lainata tai hommata tavaran yhdessä jonkun kanssa. Uuden sijaan voit ostaa monen tavaran käytettynä. Säästää voi monella tavalla, mutta säästämisestä ei kuitenkaan tarvitse tehdä itse tarkoitusta. Kokemusten osalta hienoimmat elämykset ovat usein maksuttomia, kuten luonnosta ja rakkaiden ihmisten seurasta nauttiminen.


2. Jos olet velkaantunut, älä maksa velkaa uudella velalla. Jos olet ajautunut tilanteeseen, ettet selviydy kuukausittaisista maksuistasi ota heti yhteys velkaneuvontaan. Ratkaisua ei löydy välttämättä heti, mutta pitkällä aikavälillä jotain on useimmiten tehtävissä.


3. Ylivelkaantumistilanteessa älä pelkää tai häpeä ulosottoa. Ihmiset karttavat ulosottoa viimeiseen asti ja usein tästä syystä vain pahentavat velkatilannettaan velkaantumalla lisää. Ulosotossa toki tulee maksuhäiriömerkintä, mutta se myös katkaisee velkaantumisen. Ulosoton alkaminen on useimmille lopulta helpotus. Siihen kannattaa suhtauta välivaiheena tai tapana hoitaa velkoja, kun muu ei ole sillä hetkellä mahdollista.


4. Hae apua ja ole avoin. Et ole tilanteessasi yksin. Ulosotossa Suomessa on n. puoli miljoonaa ihmistä ja velkaongelmien kanssa painivia vielä enemmän. Kun kerrot tilanteestasi lähipiirillesi tai ulkopuoliselle ammattilaiselle, saatat usein löytää ratkaisuja ja apuja. Tämä myös helpottaa velkaantumisen aiheuttamaa henkistä kuormitusta.

Akuutissa tilanteessa velkaantuminen vie usein kaikki ajatuksesi. Älä jää yksin, hae apua ja muista, että olet paljon muutakin kuin raha-asiasi.


5. Jos velkaantumiseen liittyy jokin taustasyy, esim.peli- tai päihderiippuvuus, hoida taustasyy tai riippuvuus hallintaan. Monenlaista apua ja tukea on saatavilla. Tämän jälkeen on aika hoitaa raha-asiat kuntoon.


Kysyn vielä Annalta, että mitä siitä voidaan kertoa, milloin mahdolliset maksuhäiriö- ja ulosotto merkinnät poistuvat? Anna kertoo, että tämä on hyvin tapauskohtaista, riippuu monista asioista, riippuu mm. minkä laatuinen velka ja merkintä on, sekä siitä, milloin asia on mennyt ulosottoon yms. Asiaa voi tutkia lisää takuusäätiön sivulta: https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/maksuhairiomerkinta/merkinnat-ja-niiden-voimassaoloaika


Kiitos todella paljon Anna!! Arvostan panostasi suuresti - varmasti yhdessä voimme auttaa teitä lukijoita!Tää kuva on napattu tammikuun 2020 matkalta, jolla olin yhteensä 8viikkoa, osa ajasta lomalla, suurin osa kuitenkin ihan töissä, asunto oli edullinen, kolmio vajaa kuukaudeksi maksoi noin 600€, sesongin ulkopuolella on edullista. Nämä vuoret oli ihan siinä viressä. Arvatkaa kuka vietti niillä aikaa. Niin paljon et kohta lähden Kuusamoon vaeltamaan. Ja tulossa on treenileirejä sekä Kuusamoon että Espanjaan...


Omalla kohdallani homma meni niin, että 5v velkajärjestelyn päätyttyä aikanaan sain samantien puhtaan rekisterin, ja vuosi siitä eteenpän ei ollut enään merkkiäkään maksuhäiriömerkinnöistä. Tämä ei tuntunut enään siinä vaiheessa niin merkittävältä, toki alussa se tuntui siltä, että voi kunpa se joku päivä koittaisi ja pian, ja ennen sitähän sellainen päivä tuntui mahdottomuudelta, mutta kun se päivä koitti, en edes juuri sitää enään huomannut, olin niin helpottunut siitä, että raha-asiat on hallinnassa, elämänlaatu parempaa ja helpompaa. Matka oli siis tärkeämpi kuin päämäärä, vaikka se helpostusta elämään toi ja tuo yhä. Osaan todella arvostaa rahaa enmmän, vaikka aina mä olen osannut, meillä on ollut hyvin vähän lapsuudessani rahaa, ja mä olen itse tehnyt töitä ihan varhaisteiniydestä asti, että olen saanut hevosen ja mopon yms.


ANNIKAN 10x RAHANSÄÄTÖVINKKI

1. Luovu kaikesta turhasta: kilpailutin vakuutukset mitä jätin, ja ne mitä jäi, oli tasan tarkaan kotivakuutus. Kaikki muu oli tarpeetonta ylimääräistä. Siihenkin katsoin, että summat ei oo liian korkeat, mulla ei ollu kallis omaisuus. Kilpailutin kaiken minkä voi, ja luovuin kaikesta mistä pystyi, möin hepat, kamat, ylimääräiset kalliimat huonekalut, asunnon yms. Muutettiin vuokralle ja otettiin mukaan vain kaikkein rakkaimpia ja tärkeimpiä tavaroita. En oo tilannut mitään lehtiä, ei säännöllisiä kampaajan käyntejä, kalliita harrastuksia yms.

2. Hyödynnä ilmaiset tai edulliset harrastukset. Seurat tarjoaa monissa monissa kunnissa todella edullista harrastusta, kaupunki tai kunta todella halpaa myös. Luonto on ilmainen. Tytöt on tosi monesti olleet mukana tanssi - ja painonnosto harrastuksissa yms, mitkä on olleet halpoja. Partio on vähävaraisille ilmainen. Joistain voi saada harrastukseen avustusta. Mä olen myös kysynyt lapsille lahjaksi harrastusrahaa ja esim. kameraan/ tietokoneeseen yms.

3. Priorisoi, mitä ihan oikeasti tarvitset, mitkä on sun oikeasti pakollisia peruskuluja? Rankalla kädellä.

4. Karsi peruskuluissa, tee tarvittaessa muutoksia: vuokra tai asuntolaina, auto, vesi, sähkö tai lämmitys, ruoka, terveydenhoito yms. NE PAKOLLISET. Mä päätin, että velkajärjestelyn ajan teen kaikkeni et saatan tilanteen loppuun, säästin mm. asuntokuluissa (pieni edullinen asunto) ja möin oman auton.

5. Miten haluaisit panostaa itseesi, jos rahaa riittä, mihin panostat sitten jos rahat sallii? Mä olen pitänyt itsellä viimeiset 5vuotta matkustuksen edullisesti (aurinkoon äkkilöhdöt, sesonkiajan ulkopuolella, tarjouslennot yms. Kotimaassa oon kierellyt paljon ihania rantoja, puistoja, luonnonpuistoja, saaria joihin pääsee ilmaiseksi, bongannut tarjouksesta todella edullisia hotelliöitä ja kylpylälomia joskus...) Oon käyny kampaajalla vaan 1,5-2,5v välein, siinäkin suosinut opiskelijatöitä, oon tehny oravannahkakauppaa ystävien kanssa, polkenu pyörällä räntä- ja vesisatteessa monta talvea, joskus oon satsannut ripsiin, siitä on monta vuotta, onneks tajusin sen lopettaa. Siinä säästyi jo 400€/v... Kun kuulkaa monessa säästää niistä tulee iso summa vuodessa! yms.

6. Avaudu, pyydä, kerro, ota vastaan. Mä kierrätän, jos meillä tarvitaan jotain, eikä rahaa ole tai ole ollut, kyselen tutuilta löytyistkö keltään, tai bongailen kirppiksiltä tai netistä. Luuletko et mun lapsilla olis ollu varaa pitää addua, pumaa ja nikea tässä välillä? Tai meidän tai mun varaa matkustaa varmaan yli 20-30 paikassa viimeisten vuosien aikana. En oo laskenut. No ei olis, mutta kirppisten ja säästämisten ja priorisoinnin avulla näin on ollut. Kirppikset ja kierrätys on ollet aina mun ja meidän elämässä.

7. Osta vain tarpeeseen. Kun jotain pitää hankkia, oo tarjoushaukka, elä osta silloin ku haluat, vaan silloin kun se on tarjouksessa tai halpa tai esim. esittelykappale yms. Vasta sitten ku joku menee rikki. Sittenkin korjaa, jos on mahdollista.

8. Säästä. Säästää voi edes vähän, vaikka 10€/kk, jos tiedät jonkun mihin haluat panostaa, aina parempi, säästä siihen, mutta jos se ei oo just nyt tiedossa, pistä sillä ajatuksella että säästät vaikka puoli vuotta ja mietit sitten mihin haluat panostaa. Tai vaikka vuoden päästä. Sit heti kun kakka on takanapäin, aloita puskurirahaston/ säästötilin kerrytys, jotta et oo kusessa kun jotain tulee, tai että sulla on rahaa laittaa asiaan, mihin haluat panostaa. Itse olen esim. ollut nyt kolmena talvena ulkomailla pidempään, vika reissu oli 8 vkoa, viimeisen puolen vuoden aikana oon onnistunut yhdisitämään työtä, vapaaikaa ja matkustelua ja oon ollut siitä 11vkoa reissussa. Viime kesänä ostin maantiepyörän, josta oon haaveillu vajaat 10 vuotta. En oo ikinä omistanut uutta pyörää tätä ennen.

9. Älä elä yli varojen viikkoakaan, on mun mielipide. Ei ainoatakaan matkaa tai ostosta tai imuria tai kännykkää tai konetta tai mitään osarilla etukäteen, koska ei ole pakko. Säästä mielummin etukäteen ja sit ostat tai käytät siihen mihin haluat. Paljon vähemmän stressiä!

10. Ennakoi, budjetoi, laskelmoi, tunnista... Käytä tarjousajat ja tarjoukset ruokakaupoissa hyödyksi, kokkaa niiden mukaan ja itse, suurin osa hedelmistä, peruna, kasvikset, riisi ja makaroni yms on tosi halpoja, alle 2e/kg, lihat, kasviprodet, ne maksaa kaikki alta 6e/ kg, itse vedin rajan aikanaan esim, siihen, että en maksanut leivästä yli 3e/kg, enkä hedelmistä. Mä teen nykyään tarvittaessa tai muutosten edessä budjetti laskelmia, vältän taloudellisia riskejä, en elä yli varojen, teen muutokset tarpeen mukaan ajoissa yms. Olen minäkin asunut liian kalliissa asunnossa, muutin pois kun tajusin etten halua stressata taas siitä riittääkö rahat.Täytyy sanoa, että koen et oon muunmuassa tän kokemuksen kautta oppinut niin paljon elämästä, toki muutkin vaikuttaa, mutta mun onnellisuutta ei enään estä mikään, eikä pidättele mikään. Mä ole todella löytänyt oman tapani elää, ja se tuntuu hyvälle.


Kun mietin näitä mun vuosien takaisia asioita, näitä mitä olen jakanut niitä teidän kanssa kirjoituksissa ja insagramissa ja viesteillä, joita olen saanut lukuisia, sitten keskusteluja sekä Annan kanssa, että osan 2/4 terapeutin, Jaanan kanssa, herää huoleni siitä, miten yksin tällaisessa tilateessa olevat ihmiset ovat. Puhukaa. Avautukaa.
Sekä siitä, että vähävaraisena perheenä nuorille voi tulla paineita sitiä, ettei sitä rahaa ole? Vertailua on kamalasti. Myös syrjintää. Sitä, kun halutaan yhtä sun toista mitä ystävilläkin on, sekä siitä, että välillä eletään sellaisessa yltäkylläisyydessä, että ehkä sekin ajaa osiltaa nuoret pikavippeihin tai osamaksuihin?
Tai ihan aikuisetkin ihmiset, kyllä sitä itsekin on tullut jostain syystä ymmärtämättömyyttään aikanaan toimittua vähän vähemmän fikusti.
Syyttely ei auta, tilanteen tunnistaminen ja silti niiden hyvien asioiden näkeminen kaiken sen paskan keskellä, se auttaa. Panosta siihen mihin voit, on yks parhaista neuvoista ikinä. Ja hanki apua. Jaa taakka. Kukaan ei voi auttaa sua jos ei tiedä että sä tarviit apua. Yksin ei tarvii kenekään meistä selvitä. Vaikka voisitkin. Ja voit. Ei tarvii.

Luonnossa saa liikkua ihan ilmaiseksi, sama homma on täällä kotimaassa, kun vaikkapa Espanjassa, josta tää kuva on, myös 01/20. Kannustan löytämään iloa ja asioita, jotka tuo nautintoa elämään. Vaan me itse ollaan meidän onnellisuuden tai mahdollisuuksien esteenä loppujen lopuksi.MISTÄ VOI SAADA APUA, TÄSSÄ ESIMERKKEJÄ:


Lisätietoa toiminnastamme ja velkajärjestelyn hakemisesta saa täältä: https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index/talous_ja_velkaneuvonta.html


Takuusäätiö takauksesta voit lukea lisää: https://www.takuusaatio.fi/Apuja ja tietoa oman talouden hallintaan: https://penno.fi/home https://www.martat.fi/marttakoulu/omat-rahat/Apua peliongelmiin: https://peluuri.fi/fi https://pelirajaton.fi/


Apua akuutteihin yllättäviin taloudellisiin vaikeuksiin tai hätätilanteisiin https://evl.fi/plus/seurakuntaelama/diakonia/taloudellinen-avustaminen/kirkon-diakoniarahasto


Apua mieleen: velkavankeus blogisarjassa osan 2. ratkaisukeskeinen terapeutti:

PROMENTES: Jaana Fagerström, ratkaisukeskeinen terapeutti ja valmentaja, TtM, AmO, SH

jaana.fagerstrom@promentes.fi

Jaana haluaa muistuttaa sinua, että ratkaisuja onnelliseen ja tasapainoiseen elämään on tarjolla.


Apua mieleen tarjoaa MIELI - Suomen mielenterveysseura ry: nettisivut: https://mieli.fi/fi ja https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua

Kriisipuhelin https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin-keskusteluapua-numerossa-09-2525-0111

Talousongelmiin koronan keskellä: https://mieli.fi/fi/mielenterveys/vaikeat-el%C3%A4m%C3%A4ntilanteet/koronaepidemia-ja-mielenterveys/apua-taloushuoliin

Chat: https://tukinet.net/teemat/solmussa-chat-783075200/


Minulle saa myös laittaa viestiä ja kommenttia.


Huikean hienot maisemakuva on järkkärillä otettu Gibralrailta. Nyt mä muuten tilaan itselleni 35-vuotis lahjaksi kameran. Oon haaveillu omasta kunnon kamerasta vuosia. Tätä mä tarkoitan - siinä on hyvä syy säästää! Sit voi tilata kun tulee hyvä tarjous eteen! Ja mä en kyttää niitä, mut tartun sit sopivaan kyllä, jos olen harkinnut tarkkaan.


Paljastan myös tässä seuraavan blogisarjan aiheen! Mä olen todella innoissani aiheesta, jälleen omien kokemusten kautta, mutta ennenkaikkea siksi, että mulla on annettavaa! Mä haluan auttaa, jakaa, saada ja antaa vertaistukea. Aiheuttaa postiviivisen hengen keskustelua ja helpottaa puhumisen tabuja.

Seuraava sarja käsittelee todella monipuolisesti aihetta STRESSI. Kuka on innoissaan!!??

Mukaan on tulossa jälleen rautaisia ammattilaisia mun ammattiosaamisen ja kokemusten & kertoman ohelle - luvassa siis vinkkejä stressittömämpään elämään!Iloa, toivoa ja onnellisuutta juuri sinun päivääsi! Kiitos kun olet ollut mukana lukemassa näitä juttuja!<3 Annika M.


#talous #velka #ahdistus #kuolemanpelko #velkavankeus #velkajärjestely #raha #laina #pankkilaina #muutos #elämä #vaikeus #voitto #selviytyminen #onnellisuus #vapaus #häpeä #elämänhallinta #raha #säästövinkki #velkajäjestely

148 views0 comments