VELKAVANKEUS, osa 2/4: terapeutti ohjeistaa

Updated: Apr 10, 2020


" Velkaantuminen ja epäonnistuminen talouden hallinnassa herättävät voimakkaita häpeän ja syyllisyyden tunteita, jotka voivat estää asioista puhumisen ja hidastaa avun saamista. Pitkään jatkuessaan tilanne voi pahimmillaan johtaa mm. toimintakyvyttömyyteen, perhe- ja parisuhdeongelmiin sekä syrjäytymiseen." - Jaana Fagersröm/ PROMENTES

Vieraana blogissani on PROMENTES- yrityksen omistaja Jaana Fagerström, hän on ratkaisukeskeinen terapeutti ja valmentaja, koulutukseltaan TtM, AmO, SH.


Suuri kiitos Jaana, että lähdit mukaan tukemaan kanssani tukemaan apua tarvitsevia, aihe on niin salattu, eikä siitä juuri puhuta häpeän vuoksi. Voimme yhdessä auttaa monia, sekä heitä jotka ovat olleet jo pitkään velka-ahgingossa, että heitä, jotka ovat nyt tai kohta tämän haastavan tilanteen edessä, joka maailmalla vallitsee.

<3 Annika M.Kirjoittelin ekan osan asiasta viime viikolla, jossa kerroin mun koskettavan tarinan kokemastani velkavankeudesta ja siitä selviytymisestä. Jos ensimmäinen juttu on mennyt ohi, kannattaa käydä lukemassa se ensin täältä: SELVIYTYMINEN VELKAVANEKUDESTA. Aiheena talous ja sen epävakaus on niin ajankohtainen nyt näissä poikkeusoloissa, tilanne koskettaa hyvin monia, eikä ”pienyritykset” ole ainoita, jotka voi olla kusessa. Tämä tilanne koskettaa isoja firmoja, henkilökohtaisia talouksia, pikkuista yksin yrittäjää tai maalikaupan myyjää, perheellistä ja yksin asuvaa. Murheet voivat olla erilaisia tässä hetkessä. Tilanne koskettaa meitä jokaista jollain tapaa. Ja sitten on meitä monia, jotka on ollu kusessa jo ennen koronaa. Syystä tai toisesta. Ja osa hyvin hyvin pitkään. Mun ongelmat alkoi siinä 10v sitten. Mä muistan sen valtavan suuren häpeän, miksi en puhunut juuri kenelleekään mun tilanteesta vuosiin. Sen ahdituksen määrän raha-ongelmista. Jaetaan asioita, jooko. Raha on rahaa, haluan että moni ymmärtäisi, että niistä selviää kyllä, mutta elää täytyy ensin. Terveys ja jaksaminen on tärkeintä.Tästä mun jutusta tulee yhteensä neliosainen. Odotan sitä innolla tätä koko sarjaa, toivottavasti Sinäkin. Mä toivon, että jotkut teistä lukijoista saatte toivoa mun kirjoitusten avulla, tai jonkin oivalluksen, sitten mun asia onnistunut!


1/4: Eka osa velkavankeudesta selviytymisestäni oli ihan menestys, tuntuu tosi hyvälle, koska olen vähän salaillut asiaa, sen ennakkoluulojen ja juurikin sen hyvin voimakkaan häpeän takia. Kertominen on ollut vaikeaa myös, koska aihe on ollut pitkään mulle hyvin kipeä. Aina en ole osannut käsitellä tunteita näin hyvin kuin tänä päivänä osaan, vielä vajaa 3v siten mä keräsin kiviä mun reppuun tällä tavalla ”vahingossa” ja se kuulkaas painoi. Onneksi sieltä on tiputeltu tässä vuosien varrella monia monia kiloja kiviä pois kyydistä. Joka kerta kun kerron jotain jollekin tai kirjoitan, taakka kevenee entisestään.

2/4: Tässä toisessa osassa ratkaisukeskeinen terapeutti kertoo ohjeita taloustaakasta selviytymiseen - mahtavaa saada mukaan ammattilainen jakamaan hyvää!

3/4: Kolmannessa osassa kerron avoimesti omista tunteistani, jaan 10 vinkkiä selviytymiseen.

4/4: Neljäs osa tulee käsittelemään pelkkää rahaa ja taloutta, mukana on talous- ja velkaneuvojan vinkit.

Annetaan nyt Jaana Fagerstömille kirjoitus- ja "puheen"vuoro:


Velkaantumisella ja talouden kiristymisellä on vaikutusta ihmisten hyvinvointiin ja psyykkiseen jaksamiseen. Terapeutin vastaanotolle hakeutuva harvoin kertoo ensisijaisesti tarvitsevansa apua taloushuolien tai velkaantumisen aiheuttamaan ahdistukseen. Huolet tulevat kuitenkin usein esiin käsiteltäessä asiakkaan kanssa muita ongelmia ja stressitekijöitä. Unettomuuden ja ahdistuneisuuden taustalta saattaa löytyä epävarmuus tulevaisuudesta ja taloudellisesta selviytymisestä.


Velkaantuminen ja epäonnistuminen talouden hallinnassa herättävät voimakkaita häpeän ja syyllisyyden tunteita, jotka voivat estää asioista puhumisen ja hidastaa avun saamista. Pitkään jatkuessaan tilanne voi pahimmillaan johtaa mm. toimintakyvyttömyyteen, perhe- ja parisuhdeongelmiin sekä syrjäytymiseen. Päivät voivat täyttyä ongelmien vatvomisesta ja tunteiden kiemuroista niin, että vuorokaudessa ei enää ole aikaa tehdä tai ajatella muita asioita.

"Negatiiviset ajatukset tulevaisuudesta, tulevista tapahtumista ja omasta selviytymisestä aiheuttavat kehossa voimakkaan stressitilan, joka usein haittaa säännöllisen elämänrytmin ylläpitämistä." - Jaana Fagersröm/ PROMENTES

Henkisesti haastavassa tilanteessa on hyvä yrittää tietoisesti antaa itselle lepohetki katkaisemalla huolien käsittely keskittymällä muihin asioihin. Joskus voi kokeilla myös huolien käsittelylle oman ajan sopimista esim. päivittäin tietty sovittu aika jolloin on lupa olla huolissaan. Muut ajat päivässä ilman huolien pohtimista.

"On tärkeää keskittyä hetkeen ja asioihin, joiden tietää varmasti olevan totta, kerätä oma rohkeus ja selvittää oma selviytymisreitti kohti tavoitetta tai muutosta." - Jaana Fagersröm/ PROMENTES

Samalla on hyvä kartoittaa jo valmiiksi minkälaista apua tulee tarvitsemaan ja ketkä voisivat auttaa tässä matkassa. Kun ryhtyy toimimaan ja tekemään konkreettisia asioita tilanteen parantamiseksi, palautuu usko itseen ja vahvistuu tunne, että kyllä tästä vielä selvitään.


Huolen ja ahdistuksen keskellä unohdamme usein sen, että meistä jokainen kohtaa elämänsä aikana eri kokoisia vastoinkäymisiä. On täysin normaalia kohdata eri asteisia haastavia ja vaikeita elämänvaiheita, ne kuuluvat elämään siinä missä hyvät ja onnellisetkin elämänvaiheet. Meillä on syntyjään luontainen sopeutumisen ja pärjäämisen taito, jota voimme vahvistaa elämän haasteissa.Omien vahvuuksien tunnistaminen ja niiden käyttöönotto tukee selviytymistä kaikenlaisista haasteista. Mitä vahvuuksia sinulla on? Miten ne ovat auttaneet sinua selviytymään vaikeista elämäntilanteista aikaisemmin? Miten voisit hyödyntää niitä nyt tässä tilanteessa?


Tee ja keskity siihen mikä toimii ja mikä sinussa on hyvää.


Keskitä huomiosi niihin asioihin, joihin voit itse vaikuttaa: oma tapa ajatella, suhtautua ja toimia. Muista, ettei kaikkea tarvitse jaksaa yksin, avun pyytäminen ole häpeä.


Ratkaisuja onnelliseen ja tasapainoiseen elämään on tarjolla!


PROMENTES: Jaana Fagerström, ratkaisukeskeinen terapeutti ja valmentaja, TtM, AmO, SH

jaana.fagerstrom@promentes.fiKIITOS JAANA! Sitten mun tunteisiin ja tarinaan, joka jatkuu vielä seuraavissa osissa.


Minusta tuntui myös hyvin toivottomalle, kun tilanne oli päällä, ja vielä pitkään sen jälkeen. Muutamia vuosia sitten olen alkanut ymmärtämään todella, että voin elää näiden asioiden kanssa, ja vasta viimeaikoina sen, että mun ei tarvii hävetä niitä! Mä olen saanut mun elämän takaisin, parampana kuin ennen. Olen saanut itseni takasin, vahvempana ja rohkeampana kuin ennen tätä kokemusta. Nykyään mä olen vapaa, siitä taakasta, nimeomaan henkisesti. Lainaa on vielä muutamalle vuodelle. Se ei enää hallitse mua, vaan mä elän vapaana.Miltä musta on velkataakan keskellä ja siitä selviytyessä on tuntunut kertomani lisäksi:

 • häpeä: hyvin voimakas, rinnastuu pettymyksen aiheuttamiseen: lapsille & mun vanhemmille

 • syyllisyys: sopimukset väärien ihmisten kanssa, en osannut ottaa selville kauanko olisi irtisanomisaika tällaisella toiminnalla, miten pääsisi edes eroon sopimuksista & suhteuttaa takuuvuokraa sen mukaisesti. Tunsin, että vien mun lapsilta niiden hepat ja elämän. Olin luvannut, että on kolme hevosta, joita ei myydä ikinä. Näistä yksi myyttiin ensimmäisenä, koska siitä tehtiin niin hyvä tarjous heti kun yks asiakasperhe kuuli, että mun hevoset lähtee myyntiin. Samalla kuitenkin oli valtava syyllisyys siitä, että mä olen koko ajan töissä, eikä mulla ole aikaa perheelle.

 • epäonnistuminen: tää oli mun unelma. Olin ratsastanut ekaa kertaa vähän sen jälkeen, kun opin kävelemään ja lapsesta asti ollut niin heppatyttö. Hevostalli ja lapset oli mun unelma pienestä asti.

 • yksinäisyys: en jakanut asioita, kuin ihan läheisimmille, mua hyljeksyttiin ja mustamaalattiin

 • epävarmuus

 • toivottomuus: elin kauan niin, että tuntui siltä, etteivät asiat ikinä helpottaisi. Ennen loeptus päätöstä tuntui, ettei se vaan voi olla mahdollista, en mä voi lopettaa, koska…. Tai en mä voi vähentää töitä tai pitää keventää mun työtakkaa, koska…. En mä voi jäädä sairaslomalle, koska… Näitä riitti. Mä olin myös varma, että elän velkojen kanssa lopun ikääni.

En nähnyt mahdollisuutta lopettaa, kun lopetin, helpotuin kyllä hieman pikkuhiljaa, mutten juuri nähnyt mahdollisuutta selvitä, olin niin väsynyt ja niin lytätty. Lopettamisen jälkeen en nähnyt mahdollisuutta parempaan tai normaaliin tilaan. Pelkäsin kuolemaa kovasti ja koin suurta ahdistusta.
 • epäreiluus: mulle tehtiin useita törkeitä kunnian loukkauksia netissä, ilmoitukset saatiin suhteellisen pian aina poistettua mun pyynnöstä, ystävät oli kertoneet mulle kirjoituksista, mutta poliisi Alajärven pikkupaikkakunnalla ei paljon evää liikuttanut. Tämä oli niin väärin. Jälkeenpäin vielä se on ollut todella epäreilua, että nämä tyypit on jatkaneet toimintaa huijaamalla aina vaan uudelleen, ja tienaamalla pimeää rahaa, edelleen tämä toinen henkilö näistä tekee ratsastuskouluissa pimeää rahaa täällä Etelä-Suomen suunnalla. Mä tuskin saan ulosoton kautta näitä mun saatavia koskaan niiltä ja sitä on nyt vajaa 50 000€.

 • vihaa, ei varmaan tarvii selittää

 • puolustuskyvyttömyys, tämä on yksi syy miksi mun on ollut vaikeaa puolustautua, näiden tapahtumien kanssa olen monesti ollut tilanteissa aiemminkin, jossa se ei ole hyödyttänyt. Mun elämässä on tapahtunut pahoja asioita, miksi mä en ole osannut puolustautua. Onneksi sitä voi oppia ja opettelen koko ajan! Mulla on hei nykyään rajat ja sanon asioista, sekä osaan sanoa ei.

 • pelko: kun kunnianloukkaus asiat oli pahimpana päällä, mun perheelle tehtiin kiusaa myös kotona ja tallilla. Pelkäsin niin itseni, kuin mun lasten ja aviomiehen puolesta. Enkä syyttä. Mun silloisen aviomiehen päältä yritettiin ajaa, ovella käytiin hiiviskelemässä, tallille ja varastoon sytytettiin valoja yms. Aina kun päästiin ääniä tai valoja kohti, ei ketään ei missään. Ja nää on totta. Sit oli se sähköpaimen homma, mistä kerroin viime osassa.

 • luopuminen rakkaista eläimistä, etenkin muutamista mihin olin kiintynyt eniten. Mä kuitenkin ajattelin, että vaihdan ne elämään: mä en elä muuten.

Väsymys. Se järkyttävä väsymys. Tiedostin, että olen niin väsynyt, että en jaksa elää jos jatkan. Kyllä mä välillä ajattelin kuolemaakin. Mutta en mä halunnut kuolla, koska mulla oli lapset ja syyt elää! Enkä tosiaankaan minkään raha-asioiden tai häpeän takia. Mä halusin jaksaa ja olla äiti, saada mun elämän takaisin. Siks mä valitsin mut, mun jaksamisen parantamisen ja stressin vähentämisen & perheen. Siksi mä päätin lopettaa mun yrityksen ja tehdä henkilökohtaisen konkurssin (Tmi) . Ihan sama miten rahojen käy loppujen lopuksi.
 • helpotus. Lopetus päätöksen lisäksi se, kun tajusin, että mä pääsen velkajärjestelyyn ja mä saan normaaliin itsenäisen elämän takaisin joku päivä

 • toivo, juuri tuon velkajärjestelyn takia, mutta kuten aiemmin kerroin, olin tyytyväinen tilanteeseen, kun olin kuitenkin balanssissa talouden kanssa ja hengissä, olisinhan mä elänyt myös sen sadan tonnin velan kanssa. Toivo alkoi pilkistää heti kun päätettiin lopettaa ja muuttaa, pienissä määrin. Nytkin olen toiveikas siitä, että vajaa 5 vuotta, ja oon kuivilla tästä kokonaan.

 • usko, että jokainen vaikea päätös on kohti parempaa tulevaisuutta. Usko, että paha saa palkkansa, ennemmin tai myöhemmin. Usko, että jos mä olen avoin ja rehellinen, se tulee mua vastaan joku päivä se hyvä. Ja paljon olen hyvää saanut. Muutenkin kuin tän takia, mut myös tämän takia.

 • ilo siitä, että asiat järjestyy

 • kiitollisuus, uusi tunne mulle, oon oppinut sen vasta pari vuotta sitten. Tähän asiaan liittyen koen isointa kiitollisuutta siitä lopettamisen vaikeasta päätöksestä, ja siitä ketkä mua kannatteli. Ja niistä, ketkä on kuunnellut mun kertomaa parin viime vuoden aikana ja osoittaneet empatiaa. Ja niistä, ketkä tulee saamaan joku päivä toivoa mun kirjoittamasta. Ja monesta muusta.<3 Annika M.

Seuraa instassa: @annikamyllykoski . Juttu jatkuu siellä. Mulle saa laittaa viestiä siellä ihan privanakin ja luottamuksella! <3

#talous #velka #ahdistus #kuolemanpelko #velkavankeus #velkajärjestely #raha #laina #pankkilaina #muutos #elämä #vaikeus #voitto #selviytyminen #onnellisuus #vapaus #häpeä #tunteet #tunne #terapia #terapeutti #ratkaisukeskeisyys #ongelmanratkaisu #tunteidenhallinta #elämänhallinta232 views0 comments