top of page
  • Kirjoittajan kuvaAnnika M

Keinoja stressin säätelyyn - stressitohtorin vinkit stressinhallintaan

Päivitetty: 20. syysk. 2022


"Stressi on meille kaikille varmasti tuttu kokemus. Yleisimmin koemme arkisempaa ja lievempää stressiä, joka koostuu useista eri lähteistä: kiire tai hallitsematon työmäärä, ristiriidat töissä tai yksityiselämässä, yksityiselämän vaatimukset useilta eri tahoilta, yksinäisyys, terveyshuolet tai taloudelliset huolet. Erilaiset stressitekijät aiheuttavat kasautuessaan samanlaisia fyysisiä reaktioita (taistele tai pakene) kuin voimakkaammat kuormitustekijät ja voivat uhkata terveyttämme ja hyvinvointiamme. Vaikka lyhytkestoinen stressi on hyödyllistä saaden meidät pinnistelemään ja ylittämään itsemme, on pitkittynyt stressi haitallista. Se, miten paljon stressiä kestämme, on yksilöllistä."


Mä pidän luonnossa meditoinnista, se on pehmeä ja luontainen tapa mun mieleen <3.


Voimavarat ylittävä stressi voi koostua useista pienistä lähteistä tai stressiä voi aiheuttaa -kuten Annikan henkilökohtaisessa tarinassa- voimakkaat kuormitustekijät tai elämänkriisit (esim. läheisen kuolema, avioero)." - Anne Juvani, kognitiivisen psykoterapian psykoterapeuttiopiskelija, työterveyshuollon erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori (väitöskirja työstressistä)

Tälläkertaa sain mukaani stressin spesialistin, Anne Juvanin, joka on kirjoittanut väitöskirjan stressistä. Anne kertoo teille sekä tietoa, että ennenkaikkea erinomaisia keinoja. Tästä saat ohjeita, miten voit panostaa stressinhallintaan. Anne kertoo käytännönläheisillä esimerkeillään vinkkejä, jotka voit ottaa heti käyttöön. Ethän odota, että stressi karkaa lapasesta <3. Keinoja on. Annetaan Annen jatkaa tästä:



STRESSINHALLINTA EI OLE MAHDOTONTA


Stressin hallitseminen tuntuu usein mahdottomalta mutta onneksi on olemassa useita keinoja, joista löytyy apua. Usein jo osittainenkin kuormituksen keventäminen laskee stressin tasolle, jonka kanssa tulemme toimeen.


Silti ajatus stressin hallitsemisesta voi aiheuttaa ahdistusta (tai stressiä!), toivottomuutta ja keinottomuutta. ”Stressaa nyt sitten vähemmän, kun kaikki nämä asiat ovat tässä enkä voi niille mitään. Tuo ja tuo ja tuo asia pitää tehdä ja tätäkään (huolta/asiaa) en nyt jaksaisi ottaa vastaan”, on varmasti monille tuttu ajatus. Stressin hallinta ajatuksena tuntuu yhtä hankalalta kuin matkustajalentokoneen puikkoihin hyppääminen ja vaatimuksena onnistunut nousu, lento ja laskeutuminen.


Mutta stressiä VOI hallita! Tykkään havainnollistaa stressiä ja stressin hallintaa juoksevan hanan esimerkillä, jossa erilaiset stressiä aiheuttavat kuormitustekijät ovat auki valuva hana. Täysillä juokseva hana aiheuttaa nopeasti ongelmia, kun taas täysin kiinni oleva hana johtaa tylsistymiseen. Yksilöllistä stressinsietoa kuvaa taas allas, jonka koko vaikuttaa siihen miten kauan kestää, että vesi alkaa valua yli äyräiden. Viimeinen altaan osa on pohjaviemäri, joka kuvaa sitä miten pystymme päästämään irti hankalista tunteista tai kokemastamme vääryydestä, ratkaisemaan ongelmia rakentavasti ja välttämään liiallista huolehtimista tai murehtimista. Hitaasti juokseva hana täyttää isonkin altaan äärilleen, mikäli vesi ei pääse poistumaan pohjaviemäristä.


Toivottavasti tämä hana-vertaus auttaa sinua ymmärtämään stressiä vähän paremmin. Kun tunnet vihollisesi, pystyt taistelemaan sitä vastaan paremmin ja valitsemaan oikeat tekniikat sekä aseet kamppailuun. Seuraavaksi esittelen muutamia täsmäaseita stressin hallintaan. Selvitä sinun tilanteeseesi kulloinkin parhaiten sopivat aseet ja opettele käyttämään niitä.




TUNNISTA STRESSI


Ensimmäinen edellytys stressiltä puolustautumiselle on sen tunnistaminen.


Stressi voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä (mm. tykytys, lihasjännitys, immuunipuolustuksen heikentyminen) emotionaalisia (ahdistus, ärtymys, huolestuneisuus, jännittyneisyys, ylivirittyneisyys, uupuneisuus, keinottomuus), kognitiivisia (keskittymiskyvyttömyys, kapeakatseisuus) ja käyttäytymiseen liittyviä (unettomuus, epäterveellinen ruokailu, liikkumattomuus, lisääntynyt alkoholin käyttö) oireita. Stressin tunnistamisen jälkeen on hyvä vielä pohtia, mitä stressi yrittää sinulle kertoa. Pohdinta johtaa sinut stressin hallinnan kannalta tärkeiden asioiden ääreen.




Veden kuuntelu ja katsominen on niin rentouttavaa. Rakastan lenkkeillä veden äärellä.



STRESSINHALLINTA KEINOJA


1. Hanan säätäminen pienemmälle


Tässä esimerkkejä hanan säätämisestä:


- Jaa asiat täytyy ja pitäisi luokkiin. Luovu pitäisi asioista ja hoida täytyy- asiat loppuun.

Joskus uupuneina lykkäämme asioita, mikä saattaa aiheuttaa ylimääräistä stressiä (tekemättömät asiat stressaavat). Jos sinulla on tapana lykätä asioita, pohdi lisääkö se kohdallasi stressiä ja pyri tarvittaessa eroon tästä tavasta. Muista (tai ainakin yritä) toisaalta olla murehtimatta tekemättömistä (täytyy) asioista tai vielä tekemättömän työn määrästä (mikä vain lisää veden juoksua). Ole itsellesi armollinen: asiat voi hoitaa vain yksi kerrallaan ja niissä todellisuuden raameissa mitä olosuhteet kulloinkin ovat. Valmista ei tule kerralla vaan hommat etenee asteittain. Muista kiittää itseäsi (esim. asettamalla välitavoitteita ja palkintoja), jotta motivaatio pysyy yllä ja hallinnantunne lisääntyy.


- Töissä on hyvä pohtia mikä on perustehtäväsi ja keskittyä siihen.

Neuvottele ja sovi esimiehesi kanssa mitkä tehtävät voi jättää tekemättä nyt ja mitkä voi unohtaa kokonaan. Tee työn hallintaa lisääviä muutoksia esim. puhelin ja sähköpostikäytäntöihin (esim. puhelintunti ja sähköpostien luvun rajoittaminen tiettyyn ajankohtaan).


- Opettele luopumaan ja priorisoimaan.


- Pyri selvittämään ristiriidat kotona ja työpaikalla. Pyydä apua tilanteisiin, joista et selviä yksin.


- Pitkäkestoisen tai äärimmäisen stressin aikana on tärkeää vaalia unta ja tarkistaa, ettei liikkumistottumukset ole stressielimistöä kuormittavia:

raskas fyysinen rasitus laukaisee myös elimistön stressivasteet, mikä on normaalitilanteessa vaaratonta. Pitkittyneessä stressissä on kuitenkin haitallista kuormittaa/ stressata elimistöä liian raskaalla liikunnalla (sen sijaan stressiä kannattaa kyllä purkaa kevyeen tai palauttavaan liikuntaan!)


- Joskus hanan säätäminen sopivaksi voi vaatia vaikeita päätöksiä:

työpaikan vaihto, parisuhteen päättäminen, luottamustoimesta luopuminen, toimintatapojen muuttaminen.... Päätöksenteon tukena toimii hyvin kynä ja paperi (esim. plussat ja miinukset- listaus tai omaan elämään liittyvien asioiden listaus ja näistä kolmen eniten hyvinvointiin (lisäävästi) vaikuttavan tekijän poimiminen. Poimintaa voi avittaa luokittelemalla nämä tekijät ei-tärkeisiin, tärkeisiin ja erittäin tärkeisiin, minkä jälkeen lopullinen valinta tehdään et-joukosta).


- Mikäli on kyse äärimmäisestä, terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavasta stressistä kuten Annikan tapauksessa, hae apua, esim:

lääkäriltä, terveyskeskuksen psykiatriselta sairaanhoitajalta, psykologilta tai terapeutilta.

Myös näistä saa apua;

kriisipuhelin,

paikalliset kriisikeskukset,