Riisitunturi - Kuusamonretken kauneimpia paikkoja


Riiritunturin huipulla, n. 465m korkeudessa merenpinnan yläpuolella, näkymät ovat huikeat!Tänne on pakko päästä uudestaan - ja pian. Kesäkuussa oltiin reilu viikko Kuusamossa, ja tehtiin päiväretki Riisitunturille ja tarpaistiin 4,3km mittainen Riisin Rääpäsy. Maisemat lumos mut ihan täysin. Aloin kuvitella, miltä täällä näyttää kun on maaruska? Tai tähtitaivaan alla? Entäs revontulien aikaan ja lumikenkäillen?

Ehkä vien mun Kreikkalaisen ystävän joskus tänne, kun hän k-jutun takia joskus pääsee Lappiin. Mun nää jutut on pakko päästä kokemaan, ja heti. Tänä vuonna. Kaikki. Jos nainen jotain haluaa, minkäs teet, se on toteutettava, unelmia.Tässä rannassa pappa ja mummi nuorina, sittemmin mun iskä pikkuisena, ovat heilutelleet t-paitaa merkiksi, että vastarannalta voi vene tulla heidät noutamaan saareen telttailemaan. Aiemmin oli postissa lähetetty kirje, jossa he kertoivat arvoidun saapumisajan. Sitten mummu ja pappa oli hypänneet Oulussa postiauton kyytiin, pyörät mukana, ja polkaisseet Kuusamon keskustasta mökkirantaan. Myöhemmin tie on valmistunut ja mun isä on kulkenut mökillä myös mun äidin kanssa, kun he olivat nuoria.

KUUSAMOHULLUUS KULKEE SUVUSSA


Kuusamohulluus on iskeny muhun taas, välissä meni melkein 17vuotta et olin poissa. Nyt mua ei taas pidättele enää mikään. Mun suku on käy jo viidettä sukupolvea myöden Kuusamossa, alkaen vuodesta 1935 kun kesällä Väinö-isopappa päätti lähteä laskemaan soutuveneellä Kitkajokea (se onkin sit ihan toinen juttu, siitä kerron tulevaiuudessa Jyrävän kosken yhteydesä). Mä oon viettänyt lapsuuden kesiä serkkujen kanssa (joiden vanhemmat ja isovanhemmat on ollu mun papan ja mummin kanssa aikanaan siellä saaressa).


Näissä maisemissa mäkin aikanaan bongailin poroja (olisin halunnu yhden omaksi), pelattiin betangueta ja muita ulkopelejä. Siihen aikaan ei ollu älylaitteita. Mun vanhin tytär Inka on vielä vauvana ollut mukana, ja sit jostain syystä reissut jäi.


Tämä oli mun pienemmän tyttären, Ellan eka matka Kuusamoon, ja kyllä hänkin on lähdössä milloin vaan sinne uudelleen. Siinä mä vähän 2020-luvun äitinä mietin, et päästäisinkö nyt tyttäreni yksin metsään (tunneiksi?) samoilemaan? Enpä tiedä, toivon että päästäisin. No, nyt me kuljettiin sit yhdessä viikko, tai Ella meni isovanhempien kanssa, jos mä olin yksin metsässä, eikä tarvinnu miettiä hirveesti enempää asiaa.


Vähän, tai siis aikapaljon jäin miettimään asiaa ja haaveilemaan pienestä erämaakesämökistä Kuusamossa... Ostin sitten kesällä retkiauton ja lähden nyt ainakin sillä sitten sykyiselle roadtripille aivan pian. Katsotaan sitten ens kesänä, onko se meidän erämaamökki nelipyöräinen ja viekö se meidät sitten tutustumaan Kuusamon upeisiin hiekkarantoihin metsien ohella :)


Mutta nyt Riisitunturille.Matkalla poroja, taas, kesäkuun alussa oli ihanaa bongailla pikku porovasoja!

RIISIN RÄÄPÄSY


Lähdettiin etenemään rauhallisesti maisemia ihaillen reilu 4km mittainen Riisinrääpäsy vastapäivään. Poiketen suosituksesta myötäpäiväisestä kiertämisestä, ajatuksena päästä etenemään rauhallisemmin ja välttää ihmismassat. Suunnitelma oli oikein hyvä. Eipä tuolla muutenkaan ruuhkaa ollut kesäkuun ekalla viikolla. Sesonki alkaa vasta juhannukselta.

TUNTURIN KARUN KAUNIIT MAISEMAT JA KYNTTILÄKUUSET


Maisemat on upeita heti parkkipailta lähtiessä. Tunturin ainutlaatuinen ja karu kauneus tulee vastaan samantien. Entäs kynttiläkuuset? Voi vaan kuvitella miltä puut näyttää tykkylumen alla talvella, kun nytkin on upeaa! Ehdottomasti Lappi on nähtävä jokaisena vuodenaikana. Myös kesällä. Tähän aikaan oli loistava matkustaa, kun ei ollu itikat riesana. Lämpöä meillä piisas, kuulemma Kuusamossa ei muisteta, milloin olis tällaiset helteet ollu. Nyt syyskuussahan itikat on jo taas pois, joten ei hätiä, sinne vaan. Mulla olis tarkoitus mennä ensiviikolla katosmaan Riiritunturin syysilme. Haluaako joku mukaan?
REITTI SOPII KAIKILLE

Reitti on helppokulkuista ja sopii kaikille, myös perheen pienimpien kanssa täällä on hyvin turvallista. Ikkunalammen kohdalla kannattanee pienimpiä pitää kädestä, ettei kukaan "pääse" uimaan, ellei se ole tarkoitus. Muutamat oli täällä myös rattaiden kanssa. Taukopaikka tulee meillä nyt loivan ylämäen jälkeen (koska kierretään väärään suuntaan) ja syödään eväät autiotuvan vieressä upeassa katoksessa, jossa on kunnon nuotiopaikat hormilla ja useita pöytiä. Näkymät avautuu upeina tästä ja katsellaan kiikareilla Rukalle päin. Bongataan Valtavaara yms. jossa on just edellisenä päivänä oltu ja muutama lintu.Nälkä on jo, joten pikku evästauko. Taukopaikalla käy yksi pariskunta, muuten saadaan olla keskenämme. Lyhyellä päiväretkellä meillä on eväänä leivät, kahvia, suklaata ja makkaraa halukkaille. Jälkkärin ja toisen kuksallisen kahvia säästän seuraavaan taukopaikkaan, jota oon odottanu eniten!Riisitunturin autiotupa, joka on siis ihan kaikille avoin. Itse aion suunnata talvella lumikengillä tänne! Lämmitellä kaakaota kuksassa, autiotuvan takkatulen ääressä. Jos on sadepäivä tai kylmempi keli, tuvassa voi pistää tulet kaminaan ja lämmitellä. Tapana on tyhjentää tuhkat kylmänä ensiksi, ja jättää seuraavalle kuivia syttöpuita + syttöjä valmiiksi, yleensä täyttää myös puukori. Täällä tuvassa oli muuten makuualustat ja kaikki! Jos tuvissa yöpyy ja on ruuhkaa, vaihto tapahtuu niin, että ekana tulleet antaa tilaa uusille, niin kaikki saa levätä. Kun mä olen ollut tuvissa, ei ruuhkaa ole ollut.Tuvan vieraskirjaan nimet, edottomasti. Myös siksi, että tällä seurataan käyttöä. Jännää puuhaa tämäkin lapselle, ja mieluista.
IKKUNALAMPI - LUONNON OMA ÄÄRETÖN ALLAS (infinity pool)

Matka jatkuu kohti ikkunalampea. Oon nähny kuvia paikasta, mutta juma, eihän ne ole mitään kun pääsee tänne paikanpäälle. Kyseessä on melkoinen harvinaisuus, nimittäin tämä lampi on reilu 180m korkeammalla kuin takana näkyvä Kitkajärvi. Uskomatonta, ja miten kaunista! Edessä on penkit, joten istumma hetkeksi ihastelemaan tätä kauneutta. Juon kuksallisen kahia ja syön äidin tekemää ohrakaskääretorttua. Upeaa. Voisin jäädä tähän, mutta muut tahtoo jatkaa matkaa huipulle.
RIISITUNTURIN HUIPUTUS

Ikkunalammen jälkeen jatkamme matkaa huipulle, näin päin kierrettynä maisemat on todella upeat. Mun eka kuva tällä sivulla tuolla ylhäällä on huipulta. Loppumatka onkin aikalailla loivaa laskeutumista. Haluan pysähtyä koko ajan, koska maisemat. Ella ei enään jaksa sitä, kun mama pysähtyy jokaisen puun luo ihastelemaan ja lupaan ottaa hänestä ja koirasta pari videota siitä hyvästä, että hän odottaa hetken :) Vaihtarit toimii.

TAPION PÖYTÄ

Vielä yksi erikoisuus, Tapion pöytä: latvaton kuusi ,joka kasvaa korkeuden sijaan ainoastaan leveyttä. Muinaisina aikoina pöytäkuusella on uhrattu osa ensimmäisestä saalista metsäjumala Tapiolle, sen puoleen on täällä käännytty ennen suurriistan metsästystä. Hui.Tapion pöytä


Meillä neidin saa aina takuuvarmasti metsään mukaan, jos seurana on karvakamuja. Kuvassa vaelluskoira Raisa Ellan kanssa. Raisa viihtyy menossa mukana missä vaan.RIISITUNTURIN SIJAINTI


Riisitunturin kansallispuisto sijaitsee Posiolla Etelä-Lapissa. Matkaa Kusamosta tulee tunnin verran suuntaansa/ n. 70km, eli todella hyvä päiväretkikohde Kuusamosta tai Rukalta, tai sinne mennessä/ tullessa. Parkkipaikka on iso ja vaellusreitit lähtevät heti siitä. Omaa wc-paperia kandee muuten varuiksi napata aina mukaan. Puita on tarjolla, pilkothan seuraavalle valmiiksi muutamat.

Suosittelen tätä reittiä jokaiselle ja ehdottomasti kaikkina vuodenaikoina.
No, meinaatkos suunnata milloin Riisitunturille? Mun haaveissa olis mennä ensviikolla katsomaan ruskaa, mut sen näkee sit mihin nenä vie!Kuusamohulluin terkuin,

AnnikaP. S

Ja kunhan löydetään mun vaellusintoilija iskä kanssa sopiva mökki, niin varmistuu sit ens kesäkuun alun Kuusamon hyvinvointi- ja vaellusloman päivät! Stay tuned!


P. P. S

Jos reissuvinkit natsaa, ota mun karavaanari tili seurantaan, siellä jaan niin päiväretkikohteita kuin pidempiä reissuvinkkejä. Paljon luontojuttuja. Löytyy ig: @van.onthe.road


#kuusamo #lappi #posio #riisitunturi #visitlapland #riisitunturinkansallispuisto #vaellu #reissu #matka #reissuvinkki #luontoonfi #luonnossa #luonnossaperillä #karavaanarit #ourfinland #thisisfinland #retkeily #suomenluonto #kotimaanmatkailu #retkipaikka #ulkonaperilla #outdoorfinland #camping #campingvibes #campingcollective #caravan #finland4seasons #luontokuva #ronda88 #retkivinkki #metsä #luonto #vaellus #lähelläkotia #hyvinvointi

220 views0 comments